Obdammerdijk 1, Obdam

1857
Schipper Willem Smit bouwt hier een stolp en wordt de eerste bewoner;
1864
Olof Langedijk, schipper;
1872
Dirk Wester, schipper;
1903
Jan Wester , schipper;
1925
Jan Wester sloopt de stolp en bouwt hier een huis met een gebroken kap;
1949
Cor Wester , agrariër;
2001
Tom Wester, docent, sloopt het huis met de gebroken kap en bouwt het huidige herenhuis.

 

In 1872 keert Dirk Wester van De Weere, gemeente Sijbekarspel, terug naar Obdam. Hij koopt de stolp Obdammerdijk 1 van schipper Olof Langedijk voor f 1.500,-. Vanaf dat moment wordt Dirk Wester de schipper. Zijn zoon Jan Wester , die hem als schipper zal opvolgen, wordt hier in 1877 geboren.
In 1881, overlijdt Dirks eerste vrouw Antje Noordstrand. Niet lang daarna, in 1882, hertrouwt hij met zijn jonge dienstbode Neeltje Kok, een huwelijk waarmee de familie niet zo blij is. Ze worden betrapt bij het vrijen. Zoon Kees van vijftien zou toen gezegd hebben: ´Je hebt het niet slecht hier, een daalder in de week en een zoen van de baas´ . In 1903 houdt Dirk Wester op schipper te zijn. De schipperij gaat over naar zijn zoon Jan. Het huis, alsof de tijd heeft stilgestaan, gaat voor hetzelfde aankoopbedrag als Dirk in 1872 heeft neergeteld, f 1.500,-. Op de overdrachtsakte wordt Dirk Wester landman genoemd. Hij woont dan in Opmeer. In 1913 overlijdt hij in Heerhugowaard. Zijn weduwe, Neeltje Kok, binnen de familie bekend als 'dikke opoe', overleeft hem tientallen jaren.

Vlak na de overname van de schipperij van zijn vader moet ook schipper Jan Wester Dirkszoon nog met de trekschuit op Alkmaar gevaren hebben. De trekschuit werd getrokken door een paard dat op het jaagpad langs het water liep. Het paard werd bereden door een jonge jongen, de jagersjongen. In Alkmaar werden in opdracht van Obdammers die aan de ringvaart woonden, boodschappen gedaan en thuisbezorgd. Door middel van een bepaald teken (een klomp met een briefje erin aan een touw?) gaven ze te kennen dat ze iets nodig hadden. In 1898 werd de spoorlijn tussen Hoorn en Alkmaar aangelegd en kreeg Obdam een eigen station. Hierdoor werd de trekschuit overbodig.


Huis met gebroken kap

Jan en Marijtje worden gezegend met een groot aantal kinderen, waarvan er twaalf volwassen worden. Negen zoons en drie dochters. Hun plicht tegenover de rooms-katholieke kerk vervullen ze ruimschoots. Bijna alle kinderen worden geboren in het stolpje dat rond 1857 is gebouwd voor de toenmalige schipper Willem Smit. Deze stolp wordt in 1925 gesloopt. Terwijl de stolp wordt afgebroken spelen een stel jongetjes, waaronder de zesjarige Wim Wester, met vuur. Hierdoor brandt een deel van de stolp af. Uit overlevering is bekend dat er in het boerderijtje een groene en een appelbloesemroze (rode) kamer waren met bedsteden met behang met een groot bloempatroon. De groene kamer was de 'mooie kamer'. De keuken was in de kleuren geel en blauw geschilderd, net als een Marker interieur.

Het nieuwe huis wordt een huis met een gebroken kap. Om het nieuwe huis bouwt Jan een ring van schuren en boeten. Voor een deel gebruikt hij hiervoor restanten hout uit de oude stolp. Omdat Marijtje veel van lezen houdt bouwt Jan voor haar een prieeltje in de tuin, hoewel hij dat gelees maar niks vindt. De schuren worden in 1939 door brand verwoest. Volgens zeggen ontstaat de brand nadat de vrijer van dochter Neli, Dirk Langedijk, tijdens een vrijpartij in een van de schuren een brandende peuk weggooit. Er wordt een grote nieuwe schuur gebouwd die er nog steeds staat. Het huis dat Jan en Marijtje in de jaren twintig lieten bouwen is in 2001 vervangen door een nieuw huis.

 

Koopcontract 1872 Koopcontract 1903
Links: het koopcontract uit 1872, Dirk Wester koopt de stolp Obdammerdijk 1 van schipper Olof Langedijk voor f 1500,--.
Rechts: koopcontracht uit 1903, Jan Wester koopt de stolp voor hetzelfde bedrag van zijn vader.
tekening stolp Obdammerdijk 1 Obdam
Impressie van de voormalige stolp met ringvaart, polderdijk en jaagpad (paardenspoor).
De impressie (2009) is gebaseerd op de situatie van rond 1920.
Tekening: Ben Wester, Wadway

Uit overlevering is bekend dat er in het boerderijtje een groene en een appelbloesemroze (rode) kamer waren met bedsteden met behang met een groot bloempatroon. De groene kamer was de 'mooie kamer'. De keuken was in de kleuren geel en blauw geschilderd, net als een Marker interieur.
Obdammerdijk 1 voorjaar 1941
Obdammerdijk 1 voorjaar 1941.
De woning met "gebroken kap" is in 1925 gebouwd en is in 2001 vervangen door een herenhuis. De schuur links en de perenboom zijn bewaard gebleven.
Obdammerdijk 1
Obdammerdijk 1, voorjaar 1941, van links naar rechts: Riet Wester, Mientje Meier, Annie Wester